Torre de Belém

Belem de torre

Een van de prachtige uitzichtpunten van Lissabon. Gebouwd op een zandbank in de Taag, maar inmiddels bevindt de Torre de Belém zich op het vaste land. Toen Portugal nog over de wereldzeeën heerste werd deze verdedigingstoren tussen 1515 en 1521 gebouwd. Een belangrijk uitzichtpunt voor de Portugezen toen der tijd. Inmiddels is de toren niet meer te vinden op de zandbank maar op het vaste land. Dit komt door de aanslibbing die heeft plaatsgevonden rondom te toren.

Manuelstijl

De Manuelstijl is gevormd door koning Manuel. Onder zijn heerschappij werd de Torre de Belém gebouwd. De Manuelstijl is te herkennen aan de combinatie van Renaissance, Gotiek en Moorse invloeden. Na de afronding van de bouw, werd Portugal onderdeel van Spanje en kreeg de verdedigingstoren een andere functie. De Torre de Belém werd omgedoopt tot gevangenis. Doordat de Torre de Belém geplaatst is op een zandbank, liepen de kerkers van de gevangenis geregeld onder water wat het zeer beangstigend maakte. Sinds de aardbeving uit 1755 staat deze op het vaste land.

Torre de Belém van binnen

Toen Portugal op het hoogtepunt van zijn macht stond, werd de Torre de Belém gebouwd. In de toren zijn daarom ook veel verwijzingen naar ontdekkingsreizen van Portugese zeevaarders te vinden. Binnen is een standbeeld van een neushoorn te vinden. Dit standbeeld is waarschijnlijk ook de eerste afbeelding van een neushoorn in de West-Europese kunst. Naast de neushoorn is er een standbeeld van Maria te vinden ter bescherming voor de zeevaarders. Wanneer u de wenteltrap betreedt, komt u in de kamer van de commandant op de eerste verdieping terecht. Boven deze kamer bevindt zich de Koningszaal. Op de derde verdieping kunt u al genieten van een prachtig uitzicht over Lissabon. Het is niet voor niets een verdedigingstoren, hier heeft men tegenwoordig het prachtige uitzicht aan te danken. Het mooiste uitzicht krijgt u echter op de bovenste verdieping van de Torre de Belém. Op deze verdieping is ook een kleine gebedsruimte te vinden.

Aanvullende informatie

Adres: Avenida Brasília 1400-038, Lissabon Openingstijden: 10.00-17.00 (gesloten op maandag) Entree prijs: € 6,00 Let op, de eerste zondag van de maand is de entree gratis! Klik hier om de website van de Torre de Belém te bekijken

Verken meer