Spicy Poncha met Passievrucht

Poncha Spicy
De Spicy Poncha met passievrucht 😋🍹 Evie kookt heeft weer iets superlekkers gemaakt met een van onze Portugese producten, de Spicy honing van Melmequer.

Ingrediënten Spicy poncha met passievrucht

  • 200 ml cachaça Braziliaanse suikerriet rum
  • 2 citroenen
  • 4 perssinaasappels
  • 4 passievruchten
  • 3 el pittig honingwater
Eerst even een klein achtergrondverhaaltje over de poncha uit Madeira. Vroeger werd er met name suiker(riet) op het eiland verbouwd. Dit was relatief makkelijk om te verbouwen en leverde veel geld op. Omdat Madeira dus vól suiker(riet) stond, besloten ze hier ook rum (Arguadente) van te maken. Deze suikerriet rum uit Madeira is in Nederland niet te krijgen, daarom gebruik ik in dit recept de beter verkrijgbare Braziliaanse suikerriet rum: Cachaça. Aangezien Madeira een eiland is, werd er uiteraard ook altijd al veel gevist. In de koudere maanden maakten de vissersvrouwen poncha van de Aguadente rum om warm te blijven terwijl ze op de vissersmannen wachtten. Belangrijkste aan dit verhaal, is dat de poncha dus bedoeld is om lekker warm van te worden. In dit recept doe ik het dus net een beetje anders dan de traditionele poncha. Ik voeg namelijk wat pittig honingwater toe. Zo krijg je het namelijk nóg warmer van deze poncha! Ik doe er wel iets minder alcohol in, want ik vond ze érg sterk. Mocht je wel van sterk houden, dan kun je dus iets meer cachaça gebruiken. Poncha kun je overigens met heel veel verschillende soorten fruit maken. Citrus gaat er bijna altijd wel in, maar daarnaast kun je ook nog heerlijk variëren met bijvoorbeeld passievrucht, aardbei of mandarijn. Ik vond persoonlijk de variant met passievrucht erg lekker, dus deze heb ik gemaakt! Probeer het zeker ook eens een keertje uit. Geniet ervan!

Instructies

  • Doe de cachaça in een ruime kom. Pers hier de sinaasappels en citroenen bij uit. Schept het vruchtvlees uit de passievruchten en voeg dit ook toe. Doe hier het pittige honingwater bij en roer alles goed door met de garde.
  • Zeef het mengsel en verdeel over de glazen of giet het over in een kan. Je serveert poncha op kamertemperatuur (zonder ijs).

Verken meer