Port uit Portugal

Portugese Port

Port is een van de belangrijkste producten die Portugal exporteert. Het is een versterkte wijn met een alcoholpercentage tussen 18 en 20 procent. Portugese port is een typische zoete rode, witte of rosé wijn. Deze worden vaak geserveerd als aperitief, digestief of dessertwijn. Vandaag de dag wordt er overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd welke veelal op Portugese port lijkt. De bekendste concurrenten van Portugal zijn Australië en Zuid-Afrika. In tegenstelling tot de Verenigde Staten mag er in de Europese Unie alleen port geproduceerd worden in Portugal, anders mag een fles dit label niet dragen.

Port bereidingsproces

Port wordt sinds de negentiende eeuw gemaakt door middel van de mutage-techniek. Met deze techniek wordt er extra alcohol toegevoegd waardoor het gistingsproces voortijdig wordt gestopt. Hierdoor kunnen niet alle suikers worden omgezet in alcohol en wordt de zoete smaak behouden. Ook komt het alcoholpercentage hierdoor tussen 18 en 20 procent te liggen. Wanneer de druiven uit de wijngaard gehaald worden, wordt ervoor gekozen om niet/gedeeltelijk te ontstelen. Om de kwaliteit te behouden dienen de druiven op dezelfde dag verwerkt te worden. Om het verdere proces in gang te zetten wordt een oude techniek gebruikt, het treden in lagares (lage stenen troggen van graniet). Door de druk breekt de celwand van de druif en hierdoor komt smaak en kleur vrij. Voor portwijn is dit meer dan essentieel. Na ongeveer twee dagen ontstaat de alcoholische gisting, hierdoor wordt er een schil op de massa gecreëerd. Dit geeft een beschermende laag welke zuurstof tegenhoudt. De laag wordt regelmatig ondergedompeld om de extractie zo vol mogelijk te krijgen. Als dit klaar is kan de wijnmaker brandewijn toevoegen, hierdoor stopt de gisting en kan de wijn in het vat gedaan worden. Dit vat bestaat uit 20 procent alcohol wat aangevuld wordt met portwijn. Hierdoor krijgt de wijn een alcoholpercentage van 18-20 procent.

Port soorten

Er zijn veel verschillende soorten port, de meest gebruikte verdeling is: ruby, vintage, tawny, witte en rosé port. Om de bekende Portugese port te maken worden verschillende druivensoorten gebruikt. De bekendste druivensoorten voor de aanmaak van port zijn:
  • Touriga Nacional
  • Tinta Roriz
  • Tinta Barroca
  • Tinta Cão
  • Tinta Francisca
  • Tinto Rouro
  • Bastardo
  • Donzelinho Tinto
  • Mourisco
  • Malvasia Fina (witte port)
Deze druivensoorten worden gekweekt in de Douro vallei. Deze is gelegen aan de bovenloop van rivier de Douro in het noordoosten van Portugal. Veel wijngaarden hier verbouwen druiven voor port-wijnhuizen in Porto en Vila Nova de Gaia. Een klein aantal daarvan maken eigen port en worden Single Quinta Port genoemd, een voorbeeld hiervan is Quinta do Noval. De wijngaarden worden vaak Quinta genoemd, dit heeft de functie van druiventeelt-bedrijf. Ook zijn de wijngaarden terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei. Deze wijngaarden kunnen soms zeer steil zijn. In 2001 werd de Douro streek tot werelderfgoed uitgeroepen.Wil je een fles port bestellen? Dat kan via onderstaande link.Bestel hier port uit de collectie van Salinto" align="center" link="url:https%3A%2F%2Fsalinto.nl%2Fport.html|||"

Verken meer