Elevador de Santa Justa

Justa santa

Van Baixa naar Chiado, dat is de functie van Elevador de Santa Justa. Een prachtige lift in Gotische stijl. De 45 meter hoge lift verbindt de Santa Justa-straat met het Carmoplein. Niet alleen heb je een prachtig uitzicht vanaf het hoogste punt, maar het is ook een heel handig vervoersmiddel. Een belangrijke toeristische attractie in Lissabon, dat is de Santa Justa-lift oftewel Elevador de Santa Justa. De lift is 45 meter hoog en verbindt twee wijken met elkaar die door het hoogte verschil ver uit elkaar liggen. De lift is ontworpen door Raul Mesnier de Ponsard en gebouwd van 1900 tot 1902. De constructie is van ijzer en versierd met neogotische figuren. De lift is tegenwoordig onderdeel van Carris. Dit is het bedrijf dat onder andere het bus- en tramvervoer in Lissabon beheert. De lift is niet door Carris gebouwd, maar in opdracht van Empresa do Elevador do Carmo welke deze in de beginjaren ook beheerde.

Geschiedenis Elevador de Santa Justa

De geschiedenis van Elevador de Santa Justa begint op 30 april 1896. Op deze dag kreeg Raul Mesnier de Ponsard een consessie om de lift te bouwen en exploiteren. Deze lift zou de Rua Santa Justa verbinden met het hoger gelegen Largo do Carmo. Op 6 juni 1899 kreeg hij een voorlopige bouwvergunning en vervolgens, een maand later, werd Empresa do Elevador do Carmo opgericht. De bouw startte op 2 juli 1900 en eindigde op 10 juli 1902. De brug die de lift verbindt met het Largo do Carmo loopt over Rua do Carmo 69. Het dak van dat huis is aangepast om de verbinding mogelijk te maken. Het platte dak is een vervanging van het voormalige puntdak. De eigenaar van dat huis, Conte do Toma, kreeg als compensatie 1% van de jaarlijkse winst en zes kaarten voor de lift voor zijn familie of komende eigenaren van het pand. Op de openingsdag van de lift werden meer dan 3.000 kaarten verkocht. Aan het einde van het eerste jaar waren er zelfs al meer dan 500.000 passagiers met de lift naar boven of beneden geweest. Het terras, waar extra voor betaald moest worden, was na een jaar al door ruim 52.000 mensen bezocht. Dit liet zien hoe populair deze lift was bij de Portugese bevolking. In het jaar 1907 werd de lift vernieuwd met een elektrische aandrijving, dit was een vervanging van de toenmalige stoomaandrijving. In 1973 werd Carris de eigenaar van de lift en werd de Elevador de Santa Justa onderdeel van het openbaar vervoer van Lissabon. Sinds 2002 staat deze lift samen met drie kabelspoorwegen geregistreerd als Nationaal Monument.

Tip van Salinto

Met een dag(en)-kaart voor de metro in Lissabon kan je gratis gebruik maken van de lift. Tegenwoordig is de lift namelijk voorzien van een kaartlezer voor de 'OV-Chipkaart' van Lissabon. Voor enkele reizen betaal je een hoger tarief van € 2,90. De Elevador de Santa Justa is dagelijks geopend tussen 07.00 en 23.00 uur.

Verken meer