Caldo Verde

Verde Caldo

De Portugese soep bij uitstek! Een simpele maar heerlijke soep uit de noordelijke provincie Minho. De Caldo Verde soep representeert de provincie met haar groene kleur. Een echte Caldo Verde bevat ook wat knoflookworst, beter bekend als Chouriço. In sommige streken wordt er ook een beetje ui toegevoegd aan het recept. Eigenlijk is het recept heel simpel en heeft u niet meer nodig dan de simpele versie met alleen gesnipperde kool, gepureerde aardappelen, olijfolie en bijvoorbeeld wat knoflook.

Ingrediënten

4 middelgrote bloemige aardappelen 500 gram boerenkool 4 tot 8 dunne plakjes chouriço 1 teentje knoflook ½ uitje, fijngehakt 2 eetlepels olijfolie Water en zout

Bereiding Caldo Verde

  • Kook de aardappelen met knoflook en desgewenst ui in water met zout gaar.
  • Snij gedurende het koken van de aardappelen de gewassen boerenkool zo klein mogelijk.
  • Pureer de aardappelen met een vork en gooi de knoflook weg.
  • Voeg vervolgens de puree toe aan het water, samen met de olijfolie en de boerenkool.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het een 4 tot 5 minuten pruttelen.
Tip: de kooktijd van de kool hangt van zijn malsheid af, maar omdat deze klein gesneden is, is deze meestal snel gaar. Caldo Verde hoort niet met slappe kool te worden geserveerd. Wanneer de soep gereed is, dien deze direct op zodat deze goed op smaak is. Serveertip: Giet in elk bord desgewenst een extra scheutje olijfolie en serveer het met een extra stuk maïsbrood. Dit maïsbrood is kenmerkend voor het platteland. Leg ook in ieder bord 1 tot 2 plakjes chouriço en zet er een schaaltje zwarte olijven bij voor de smaak.

Verken meer