Bacalhau, typische lekkernij uit Portugal

Typische Bacalhau

Naast de sardientjes is bacalhau het bekendste Portugese gerecht onder Nederlanders. Toeristen in Portugal willen dan ook graag deze Portugese lekkernij proeven. Baccalhau is ook wel bekend als baccala, bakkeljauw, klipvis en stokvis.

Dankzij het drogen en zouten is de vis veel langer houdbaar. Afhankelijk van hoe koel en droog de vis bewaard wordt kan de houdbaarheid van gedroogde kabeljauw oplopen tot een jaar.

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Portugees rond de zes kilo gedroogde kabeljauw per jaar eet. Van deze zes kilo wordt één derde gegeten in de periode rond kerst. Tachtig procent bestaat uit de gedroogde versie, de overige twintig procent is ingevroren.

Bacalhau proces

Om de gedroogde kabeljauw te maken, wordt de vis ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken te drogen gehangen. Dit is ook waar de naam stokvis vandaan komt. Dit drogen duurt ongeveer drie maanden en daarna wordt de vis nog verder gedroogd totdat de vis keihard is. Van het originele gewicht is dan slechts 20% over. Voordat de gedroogde kabeljauw gegeten kan worden, moet deze eerst 'gebeukt' worden. Daarbij wordt de droge vis geklopt en gehamerd waardoor deze beter vocht opneemt en malser wordt.

Om de vis zacht te maken moet hij minimaal 16 uur op een koele plaats geweekt worden, waarbij het weekwater om de 4 à 5 uur ververst wordt. Hoe langer de vis weekt, des te witter hij wordt. De vis lijkt dan meer op de originele kabeljauw, maar let op, de smaak neemt wel af naarmate het week proces vordert.

Salinto's bacalhau

Bij Salinto wordt in kleine hoeveelheden en met liefde voor de bacalhau geproduceerd. Het productie proces duurt minimaal 2 maanden en de vis bestaat uit 2 pure ingrediënten: kabeljauw en zout. Omdat Salinto u de beste kwaliteit wilt bieden, maken wij in onze webwinkel onderscheid in de Body en de Wings van de kabeljauw:

Bacalhau Body is het dikke middenstuk van de vis. Deze stukken zijn dikker dan de buitenste randen van de vis en zijn hierdoor erg geschikt voor bijvoorbeeld ovengerechten.

Bacalhau Wings zijn de dunnere stukken van de vis. Deze stukken zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het maken van Pasteis de Bacalhau, Bacalhau à Brás, of een lekkere soep.

Bestellen?

Heb je genoten op vakantie van deze Portugese lekkernij en wil je bacalhau gerechten eens zelf thuis bereiden? Dan ben je bij Salinto aan het juiste adres. Wij sturen de gedroogde kabeljauw op want de vis past perfect in een Salinto pakketje.


Verken meer