Amália Rodrigues (1920 - 1999)

 Rodrigues Amalia

Amália Rodrigues, de bekendste fadozangeres in de Portugese geschiedenis. Deze fadozangeres is geboren in Lissabon in het jaar 1922. Vroeger als klein meisje verkocht zij spullen op straat en deed zij de was voor rijkere mensen. In 1939 trad Amália voor het eerst op op straat en werd zij ontdekt. Hier startte haar carrière wat terug te zien is in het Amália Rodrigues Museum in Lissabon.

 

Rond de jaren '50 is Amália Rodrigues echt doorgebroken als Fado zangeres. Toen ontmoette zij Frederico Valério een muziekschrijver en componist uit Lissabon. Door deze ontmoeting sloeg Amália een andere weg in en maakte zij naast Fado muziek ook andere soorten muziek. In de jaren '40 heeft Amália Rodrigues ook nog in een aantal films gespeeld.

Tot 70-jarige leeftijd heeft Amália Rodrigues opgetreden. Helaas was zij verplicht om te stoppen met haar optredens vanwege hartproblemen. Uiteindelijk is Amália Rodrigues overleden in haar eigen huis aan Rua de São Bento in Lissabon. Na haar overlijden heeft de Portugese regering drie dagen van rouw uitgeroepen. Haar begrafenis werd bijgewoond door ruim 10.000 mensen en tot op de dag van vandaag ligt haar lichaam in het Nationale Pantheon begraven. Hier liggen vele andere lichamen van bekende Portugezen, echter was Amália de eerste vrouw in het Nationale Pantheon.

Amália Rodrigues Museum

Het huis van Amália aan Rua de São Bento in Lissabon is later omgebouwd tot een prachtig museum ter ere van Amália Rodrigues en Fado muziek. Wanneer je het huis/museum bezoekt krijg je beschermhoezen voor je schoenen mee zodat het museum niet kan beschadigen. Het museumbezoek kan individueel of met een rondleiding. Tijdens de rondleiding bezoek je alle delen van het huis. Je bezoekt onder andere de hal, keuken, woonkamer en voorkamer van het huis. Het meest bijzondere stuk van het huis is de slaapkamer. Hier hangen nog jurken die zij droeg tijdens haar beroemde shows. Door het hele huis van Amália Rodrigues zijn maar liefst 30.000 persoonlijke spullen te vinden.

Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10.00 en 18.00 uur. Entree kost € 5,- en een rondleiding met de gids duurt slechts 20 minuten.


Verken meer