Alfama, de oudste wijk van Lissabon

oudste wijk Alfama

Het hooggelegen Alfama is de oudste wijk van Lissabon. Alfama is gelegen tussen het Kasteel van Sint-Joris en de Taag. De wijk Alfama staat bekend om haar steile straatjes en smalle stegen. De beste manier om deze wijk te leren kennen is door er een middag doorheen te wandelen. Echter nemen de meeste mensen de tram naar Alfama vanwege de steile klim. Vanaf de rotonde Praça Duque da Terceira is het slechts een klein stukje naar Alfama. Een ding wat bijna niet te vermijden is, is het verdwalen in deze wijk. Uiteindelijk komt iedereen weer op een plaats waar zij iets zullen herkennen, bijvoorbeeld een van de prachtige terrassen. Op de grootste terrassen van Alfama heeft u een prachtig uitzicht over de wijk. De bekendste en grootste terrassen zijn Miradouro de Santa Luzia en Miradouro das Portas do Sol. Zoals u misschien al kon raden, staat Miradouro voor terras.

Fado

In de wijk Alfama vindt u overal bars, cafés en restaurants waar fado ten gehore wordt gebracht. Fado is het Portugese levenslied, een zeer gewaardeerde zangkunst. Vroeger werd fado uitsluitend in armoedige kroegen gezongen. In de loop van de twintigste eeuw werd fado een erkende zangkunst. Tegenwoordig wordt fado vaak uitgevoerd in de betere uitgaansgelegenheden. De beroemdste fadozangeres was Amalia Rodrigues. Haar huis is inmiddels omgedoopt tot een museum. In dit museum zijn al haar gewonnen prijzen, haar sierraden, kleding en brieven te vinden. Door het hele huis klinkt de stem van Amalia Rodrigues. Wanneer men meer informatie wil over de geschiedenis van fado, is er het Fado Museum. Dit museum bevindt zich ook in de wijk Alfama.

Cultuur in Alfama

In Alfama zijn enkele oude kerken te vinden. Dit is opmerkelijk omdat er in 1755 een zware aardbeving in Lissabon was. De wijk Alfama is gespaard gebleven tijdens deze grote aardbeving. De bekendste kerk is de Santa Maria Maior de Lisboa, meestal gewoon Sé genoemd. Sé staat voor kathedraal. De Santa Maria Maior de Lisboa is gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw en is daarmee het oudste gebouw in Lissabon. Ook is er de kerk São Vicente de Fora, hier liggen koningen van de Braganza-dynastie begraven. Verder kan je in de kloostergang mooie tegelpanelen vinden die de fabels van La Fontaine verbeelden. Tot slot is er de Santa Engrácia-kerk, dit is de rustplaats van voormalige presidenten van Portugal. Naast voormalig presidenten liggen hier ook beroemde schrijvers en fadozangeres Amalia Rodrigues begraven. Twee maal per week, op dinsdag en zaterdag, wordt er een vlooienmarkt georganiseerd bij deze kerk. De beroemde Feira da Ladra vlooienmarkt.

Fado Museum

Adres: Largo do Chafariz de Dentro 1, Lissabon Openingstijden: 10.00 - 18.00 uur (gesloten op maandag) Entree prijs: € 5,00

Amalia Rodrigues Museum

Adres: Rua de São Bento 193, Lissabon Openingstijden: 10.00 - 18.00 uur (gesloten op maandag) Entree prijs: € 5,00

Verken meer