Rode wijn - Vinho Tinto

Tinto Vinho

Rode wijn wordt veel gedronken door tal van mensen over de hele wereld. Vaak wordt rode wijn gezien als gezond vanwege de geneeskundige eigenschappen die aan rode wijn worden toegeschreven. Vaak wordt rode wijn gedronken bij rood vlees of in combinatie met kaas. Echter is het ook mogelijk om rode wijn te combineren met vele andere gerechten. Rode wijnen zijn heel smaakvol, er zijn bijvoorbeeld krachtige rode wijnen met tannine die ervoor zorgen dat vette en koolhydraatrijke gerechten soepeler en nog voller van smaak worden. Ook zijn er lichtere rode wijnen die goed gecombineerd kunnen worden met machtige of pittige gerechten. Dit kunnen zowel vegetarische als vis- of vleesgerechten zijn. Rode wijnen worden vaak op kamer temperatuur gedronken, echter is dit een aandachtspunt. Vroeger was de kamertemperatuur een stuk lager dan tegenwoordig. Om deze reden is het het beste voor rode wijnen om deze te bewaren in een speciale wijnkoelkast of een wijnkelder. Bij voorkeur moet de wijn op de voorgeschreven temperatuur van de desbetreffende wijn gedronken worden. Echter is het de persoonlijke smaak die de keuze voor temperatuur bepaalt.

Verschillende soorten rode wijn

Er zijn veel verschillende soorten rode wijn, deze kunnen worden bepaald door de gebruikte druiven. Echter zorgt niet alleen het type druif voor de kwaliteit en aard van rode wijn. Ook de ouderdom en de streek waarin de druif wordt geteeld zijn bepalend voor de kwaliteit en smaak. De gisting bepaalt ook wat voor type rode wijn het is. De meeste rode wijnen kunnen worden gezien als 'stille wijnen'. Dit zijn wijnen die geheel zijn uitgegist. Bij droge rode wijnen is tijdens de gisting bijna alle suiker in de druif vergist. Dit is het tegenovergestelde van zoete rode wijnen, deze ontstaan doordat er veel suiker in de druiven zit wat niet tijdens de gisting kan worden omgezet. Als tijdens de gisting van de wijn de suiker niet alleen wordt omgezet in alcohol, maar ook in koolzuur, dan ontstaan er mousserende wijnen. Tot slot zijn er ook versterkte wijnen zoals Portugese Port. Deze zijn zoet en worden gemaakt door wijnalcohol toe te voegen aan het proces.

Bekijk hier alle rode wijnen van Salinto in de winkel" 


Verken meer