Bacalhau kroketjes recept

Kroket van Bacelhau

Pastéis de bacalhau wordt overal in Portugal geserveerd, van cafés tot restaurants en schoolkantines. Deze versie komt uit de Londense TĀ TĀ Eatery en kan van tevoren worden gemaakt en ingevroren, zodat ze klaar zijn voor een hapje of onverwachte gasten. (Bron: olivemagazin.com)

Bacalhau kroketjes recept- voorbereiding

Zorg dat je de bacalhau goed voor laat weken. En ververs het water ongeveer om de 3 a 4 uur. Gebruik je bacalhau snippers? Laat dit dan 1,5 dag weken. De bacalhau body is erg dik bacalhau body 2 tot 2,5 dag.
width="2/3"]

Bacalhau kroketjes - bereiding

STAP 1 Klop voor de aïoli de eidooiers, mosterd, citroenschil en -sap en knoflook in een kleine blender. Voeg, terwijl de motor nog draait, langzaam de olie toe: in het begin druppel voor druppel, en wanneer de emulsie dikker wordt, verhoog je geleidelijk de hoeveelheid olie. Het resultaat moet dik en glad zijn. Breng op smaak met zout en dek af. Maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. STAP 2 Kook de aardappelen in hun geheel met de schil. Giet af, laat afkoelen tot je ze kunt aanraken en pel (dit zou met je vingers moeten kunnen). Snijd de helft van de aardappelen in kleine blokjes en pureer de andere helft met een vork. Laat volledig afkoelen. STAP 3 Bedek de kabeljauw in melk, in een pan en pocheer een paar minuten, tot hij gaar is. Giet de kabeljauw af en pluk hem met je handen. STAP 4 Meng beide aardappelen, kabeljauw, koriander, sjalotjes en port in een kom en breng op smaak met 2 theelepels fijn zout, flink gemalen peper en een klein beetje nootmuskaat. Voeg 1 losgeklopt ei en 2 eetlepels bloem toe om het mengsel te binden. Vorm het mengsel met de hand in 8 vierkantjes of balletjes of quenelles en laat 30 minuten afkoelen om stevig te worden. STAP 5 Klop de resterende 2 eieren los in een kom, en het paneermeel/broodkruimels in een andere. Bestuif de gekoelde beignets met bloem en bestrooi het ei en de kruimels. Verhit 3 cm-4 cm olie in een grote koekenpan, tot deze heet is, maar niet rookt. Bak de beignets een paar minuten aan elke kant tot ze goudbruin, knapperig en gaar zijn. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de beignets met een klodder aioli en een wangetje of een schijfje citroen.
Bom proveito! - Team Salinto

Ingrediënten

Voor de kroketjes
  • Maris Piper aardappelen of half bloemige aardappelen 200g
  • 500 gram Bacalhau Body
  • melk om te pocheren
  • koriander gehakt om 4 eetlepels te maken
  • sjalot 2 groot (ongeveer 100 g), fijngehakt
  • port 6 el
  • nootmuskaat een rasp of nootmuskaat poeder
  • eieren 6
  • bloem 4 el, plus meer om te bestuiven
  • paneermeel/broodkruimels 300 g
  • plantaardige olie om te frituren
  • citroenwangetjes of wiggen om te serveren
Voor de aïoli
  • 2 eidooiers
  • Dijon mosterd 15 g
  • citroen 1, geraspt en uitgeperst
  • knoflook 1 teentje, geplet
  • plantaardige olie 400ml
Heb jij ook een lekker recept met Bacalhau of andere Portugese delicatessen? Laat het ons weten in de reacties!

Verken meer