Bacalhau à Gomes de Sá, perfect voor paaszondag!

Gomes de Bacalhau

Een Portugese Paaszondag “Domingo de Páscoa” is pas echt compleet met  Bacalhau à Gomes de Sá. Dit overheerlijke gerecht komt van oorsprong uit het Noorden van Porto. Tegenwoordig is dit 1 van de meest geliefde gerechten in Portugal. Met de overheerlijke Bacalhau van Salinto maak je helemaal een feest van dit waanzinnig lekkere gerecht!

Ingrediënten

2 pakken Salinto Bacalhau 800 gram vastkokende aardappelen 2 uien in halve ringen gesneden 5 eieren 4 teentjes knoflook, fijngehakt 3 eetlepels extra vergine olijfolie zout peper Oliva Mira Azeitona

Bereiding Bacalhau à Gomes de Sá

  • Laat de bacalhau een avond van te voren lekker zwemmen in een bak met water. Ontzout de vis door het water om de 4 tot 5 uur te verversen.
  • Ontgraat de bacalhau en maak er vlokken van 4, 5 centimeter van. Dit hoeft niet zo precies.
  • Schil de aardappelen en laat ze alvast 10 minuten koken.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Doe een scheutje olijfolie in een pan voeg ui en knoflook toe. Na 3 minuten voeg je de bacalhau in snippers toe. Vervolgens roerbak je de bacalhau, ui en knoflook nog ongeveer 6 minuten.
  • Vet de ovenschaal in met olijfolie en maak een laagje van in plakjes gesneden aardappel. Maak op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de bacalhau, ui en knoflook over de aardappelen en leg daar vervolgens nog een laagje gesneden aardappelen op. Breng ook dit laagje aaradappeln op smaak met peper en zout (niet teveel!)
  • Besprenkel de laag aardappelen met een scheut olijfolie.
  • Laat de schaal ongveer 40 minuten in de oven staan of tot het moment waarop de aardappel schijfjes goudbruin van kleur zijn.
  • Garneer met de eierplakjes, olijven van Salinto en peterselie.
Een heel gezellig Pasen en Bom Proveito! :-)

Verken meer