Bacalhau à Gomes de Sá

Bacalhau à Gomes de Sá - Salinto.nl

Bacalhau à Gomes de Sá is in Portugal een onmisbaar Paasrecept. Een Portugese Paaszondag, oftewel de “Domingo de Páscoa”, is pas echt compleet wanneer dit traditionele bacalhau gerecht wordt geserveerd. Dit overheerlijke gerecht komt van oorsprong uit het Noorden van Porto. Tegenwoordig is het één van de meest geliefde gerechten in Portugal. Met de overheerlijke bacalhau van Salinto maak je helemaal een feest van dit waanzinnig lekkere gerecht!

Bacalhau van Salinto

Om de lekkerste bacalhau gerechten te maken, heb je de lekkerste bacalhau nodig. En laat je die nu net héél gemakkelijk bij ons kunnen bestellen. Met de bacalhau van Salinto kun je alle kanten op. Naast bacalhau inteiro (hele vissen), kun je bij ons ook terecht voor verschillende stukken bacalhau. Ieder deel van de bacalhau laat zich op een iets andere manier voorbereiden voordat het als ingredient voor een recept gebruikt kan worden. Het is dus van belang om de juiste keuze te maken, zodat jouw gerecht straks uitmuntend smaakt.

@saboresdeportugalnl

Bacalhau inteiro op de hand snijden is een workout op zich. In de meeste Portugese winkels en supermarkten staat er een lintzaag om deze gedroogde en gezouten kabeljauw te portioneren. Wil je meer weten over deze vis of ben je op zoek naar een lekker recept? Ga dan snel naar saboresdeportugal.nl/blog en lees nog vijf weetjes over dit Portugese goud die we voor je op een rij hebben gezet! #saboresdeportugalnl #welovefood #saudades #portugal #bacalhau #orderonline #blog #lojaonline #recipe #receita #enjoyportugal #tasteportugal #history

♬ Hard Work – U.S. Drill Sergeant Field Recordings

Bacalhau keuze voor Bacalhau à Gomes de Sá

Je kunt kiezen voor een hele vis en deze zelf snijden zodat je precies de stukken kunt gebruiken die je prettig vind. Als dat jouw voorkeur heeft, vinden we daar iets van en heb je ons respect verdiend. Wil of kun je niet aan de slag met bacalhau inteiro, dan adviseren we een keuze te maken uit één van de volgende twee onderdelen van de bacalhau;

Bacalhau Lombo - Salinto.nl

Optie 1

Bacalhau body, in het Portugees bacalhau lombos genoemd. Dit zijn de haasjes van de vis en de meest dikbevleesde stukken. Omdat het de dikste stukken zijn van de vis, hebben ze meeste tijd nodig om te wellen en te ontzouten. Houdt er dus rekening mee dat als je op Paaszondag bacalhau à Gomes de Sá wilt eten, je de bacalhau lombos al op vrijdagmiddag in hun eerste bad moet zetten.

De keuze voor bacalhau body zal in de regel ook zorgen voor een iets vollere, zoutere smaak aan je gerecht.

Optie 2

Bacalhau snippers. In het Portugees wordt gesproken over bacalhau lascas, wat vertaalt als bacalhau schaafsel, of over bacalhau desfiado, wat vertaalt als bacalhau snippers. De namen verklappen al dat het kleine stukjes zijn, die dus ook veel minder tijd nodig hebben om te wellen en te ontzouten. Wil je bacalhau à Gomes de Sá lunchen op Paaszondag, dan kun je de bacalhau lascas op zaterdagavond in hun eerste bad zetten.

De keuze voor bacalhau snippers zal in de regel zorgen voor een minder zoute smaak aan je gerecht.

Bacalhau Lascas - Salinto.nl

Recept voor bacalhau à Gomes de Sá

Na zoveel informatie is het eindelijk tijd om aan de slag te kunnen gaan en zelf bacalhau à Gomes de Sá op tafel te toveren. Kijk eens hoe gezellig en uitnodigend zo’n mooi opgemaakte ovenschaal er uitziet als belangrijkste gerecht op de Paastafel. Wij wensen je alvast een heel fijn Pasen en vooral gezellige Paasdagen en bom aproveito! 🙂

Bacalhau à Gomes de Sá - Salinto.nl

Bacalhau à Gomes de Sá

Een overheerlijk bacalhau recept dat vooral voor Pasen héél populair is in Portugal!
Afdrukken Pin Rate
Gang: Diner, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Portugese keuken
Trefwoord: Bacalhau
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Ontzoutingstijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 40 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • pan
  • koekenpan
  • mengschaal
  • ovenschaal

Ingrediënten

  • 500 gram bacalhau
  • 400 gram aardappelen
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 4 eieren
  • zwarte olijven naar smaak
  • peterselie naar smaak
  • olijfolie naar smaak
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak

Instructies

  • Als je gedroogde bacalhau gebruikt, dan doe je die een dag van te voren ontzouten (wellen). Als je diepgevroren al ontzoute bacalhau gebruikt kan je dit natuurlijk overslaan.
  • Was de aardappels
  • Snijd de aardappels met schil in redelijk grove blokken
  • In een pan met 3 tot 4 liter water kook je de aardappels en de stukken bacalhau met 2 blaadjes laurier en peper ongeveer een kwartiertje
  • Haal het vel en eventuele graten van/uit de bacalhau en lamineer/snipper dit in grove stukken, bewaar dit even in een mengschaal
  • Snijd de uien in halve maantjes en de knoflook in fijne plakjes
  • Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook aan met de 2 overgebleven laurier blaadjes
  • Als alles mooi goudbruin is voeg je de aardappels en de bacalhau toe
  • Roer dit voorzichtig door
  • Schep alles over in een ovenschaal en leg dit een kleine 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180℃
  • Kook in de tussentijd je eieren
  • Als alles goed warm is kan je de ovenschaal uit de oven halen en je gerecht decoreren met de eieren (in plakjes of in kwarten), de zwarte olijven en de peterselie

Wijn suggesties bij Bacalhau à Gomes de Sá

Wil je bij de maaltijd genieten van een heerlijke wijn, dan hebben we een paar wijnsuggesties in verschillende prijsklassen. Witte wijn is altijd een aanrader bij vis. Portugese witte wijnen staan er om bekend iets voller en koppiger te zijn van smaak. Heb je bij het eten liever een iets minder koppige wijn, kies dan voor een vinho verde branco.

Portugees aardewerk voor een échte feesttafel

Serveer je deze Paasdagen bacalhau à Gomes de Sá en wil je de tafel helemaal feestelijk aankleden , kies dan voor Portugees aardewerk als finishing touch. Naast diverse serveerschalen, zijn er ook aardewerk wijnmokken te verkrijgen. Deze zijn speciaal voor vinho verde om de smaak van de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen. We kunnen uit ervaring vertellen dat andere Portugese wijnen ook overheerlijk smaken uit deze copos. Wat je ook schenk, ze zullen een blikvanger zijn op tafel!

Op zoek naar meer Portugese recepten en kun je op dit blog niet vinden wat je zoekt? Neem dan een kijkje op PortugeseRecepten.nl, daar vind je nog véél meer lekkers uit de Portugese keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept