Food

Bacalao, de Spaanse benaming voor Bacalhau

Bacalao

Bacalhau is bekend bij vele Portugezen. Echter wordt het in andere landen anders genoemd. In Spanje staat deze heerlijke vis bekend als Bacalao. Surinamers noemen het vaak Bakkeljauw en Nederlanders kennen het als Kabeljauw. In Brabant zijn er ook mensen die het Labberdaan noemen. Echter is de verzamelnaam veelal Klipvis.

Klipvis is ontstaan vanuit de bekende Stokvis. Stokvis heeft de naam te danken aan de manier van drogen. Vroeger werd de vis op stokken gedroogd zodat deze langer houdbaar bleef. Tijdens zeetochten van de Vikingen kwamen deze in Portugal terecht, zij namen de Stokvis mee. Portugezen beschikten over zout en konden deze vissen ook zouten, hierdoor werd de vis nog langer houdbaar. De Portugezen kozen er toen voor om de vis te zouten voordat deze werd gedroogd. Dit kreeg de benaming klipvis. Klipvis was dusdanig lang houdbaar dat dit tot een jaar goed bleef aan boord van bijvoorbeeld eens schip met zeelui.

Tegenwoordig vindt het drogen van bacalao plaats in Noorwegen. Als het in de winter heel koud is wordt de vis hard en verliest deze tot 80 procent van het originele gewicht. Wanneer de vis is gevangen duurt het ongeveer drie maanden totdat deze volledig is gedroogd. De gedroogde vis kan vervolgens worden verkocht. Om de vis weer zacht te maken kan deze worden geweekt in water. Dit weken duurt gemiddeld 24 tot 36 uur. Tijdens het weken wordt de vis ontdaan van het zout. Een belangrijke stap bij het weken is het verversen van het water waarin de vis weekt. Dit dient iedere zes uur te gebeuren.

Wanneer de bacalao is geweekt kan deze worden gebakken, gemarineerd of worden gekookt. Vervolgens kan de bacalao worden bereid op vele verschillende manieren met oliën, sauzen en heerlijke kruiden. Alle bacalao van Salinto wordt verpakt in plastic en is hierdoor lang houdbaar. Gemiddeld kan de bacalao 12 tot 18 maanden worden bewaard in de koelkast.

Op Salinto.nl wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende delen van de bacalao. Hieronder vallen de ‘body’ en ‘wings’. Bacalhau Body is het dikkere stuk van de Bacalhau, dit stuk is zeer geschikt voor gerechten met bacalhau waar veel vlees aan moet zitten. Het andere product van Salinto is Bacalhau Wings. Dit zijn de dunnere stukken van de Bacalhau. Deze stukken zijn uiterst geschikt voor verschillende gerechten als bijvoorbeeld Pastéis de Bacalhau.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply