Serras de Azeitão branco is afkomstig van het schiereiland Setubal. Deze regio staat bekend om zijn rijke historie en de onvergetelijk mooie landschappen. Vanuit Lissabon is een dagtrip naar deze regio zeker aan te raden. Wilde dolfijnen, dinosaurus sporen, langgerekte stranden. Je vindt het allemaal in de regio Setúbal. En het voornaamste; Je vind er heel veel bijzondere wijnen.
Península de Setúbal
Bij archeologische opgravingen zijn er druivenzaden gevonden die laten zien dat er al in de achtste eeuw voor Christus bewust wijndruiven werden aangeplant in Setúbal. Al sinds de late middeleeuwen staat deze regio bekend om zijn excellente wijnen. Door de geschiedenis heen hebben de Grieken en de Romeinen bijgedragen aan de ontwikkeling en cultivatie van de vele variaties druiven die Setúbal rijk is. Zelfs moslims hebben de regionale wijngeschiedenis beïnvloed. Dit terwijl de Koran het nuttigen van alcoholische dranken verbiedt. Dit maakt de wijnen uit Peninsula de Setúbal extra bijzonder. Het is dan ook volkomen terecht dat de regio een belangrijk aandeel heeft in de lange en rijke wijnhistorie die Portugal als land heeft. Ook in de tegenwoordige tijd is een wijn, afkomstig uit Setúbal welhaast een garantie voor een goede wijn, vol van smaak.
Bacalhôa
Bacalhôa is een van de grootste wijnhuizen van Portugal. Ze opereren in zeven verschillende wijnregio's, waarbij de Serras de Azeitão afkomstig is uit Peninsula de Setúbal. Maar liefst 1200 hectare land hebben ze in bezit. En niet minder dan 40 verschillende soorten (wijn-)druiven worden daarop gegroeid. Het produceren van de wijnen gebeurt volledig in eigen beheer waarbij de capaciteit is verspreid over niet minder dan drie locaties. Deze locaties hebben allemaal een intrinsieke, culturele waarde. Bacalhôa hecht grote waarde aan de geschiedenis. De liefde voor hun producten is voor de Serras de Azeitão terug te vinden op het Casais da Serra landgoed. Dit unieke landschap heeft een eigen micro klimaat waar de druiven lang en gedoseerd rijpen. Dit resulteert in een hoge kwaliteit druif en dit proef je terug in de wijnen waar deze druiven voor gebruikt worden. Letterlijk vloeibare luxe dus!
Wine, Art, Passion
Op diverse locaties die eigendom zijn van Bacalhôa, loopt het project Wine, Art, Passion. Het volledige proces van wijn maken, vanaf het aanplanten van de druiven tot aan het eindproduct in de fles, wordt omgeven door zowel traditie als een moderne benadering. Exposities van beeldhouwers en schilders maken hier ook deel van uit. Zo wordt de rijke geschiedenis modern gehouden en aangevuld om nog meer culturele waarde te kunnen nalaten.